Custom Search

Türkiye'de Rock

Türkiye denilince aklımıza -Halk oyunları,Türküler,İlahiler,Arabesk Müzik- gibi şeyler geliyor yani müzik anlamında. Bu da demektir ki Rock müziğin bizim ülkemize girişi daha yeni yeni ve insanlar bunu kabullenmeye yeni başlıyor. Genelde Rock müzik pek sevilmezdi ama şimdiler de gençlerin 1 numaralı müzik kaynağı oldu.
Ülkemizde bu işi çok üst düzeyde yapan birkaç kişi biliyorum ve gerçekten sağlam yapıyorlar. Peki bunlar kim ?
1. Hayko Cepkin
2. Pentegram
3.Şebnem Ferah
4.Kurban
5.Oğün Sanlısoy
Diğer gruplar veya şarkıcılar kötü demiyorum fakat bu yazdıklarım ' Hard' ise diğerleri 'Medium' olur. Saydıklarım gerek yaptıkları müzik ile gerekse yaşam stilleri ile kendilerini güncel tutmaktadırlar ve bu işe gerçekten emek veren insanlardır.
Hayko Cepkin'i kısaca tanıyalım : 
Özel Getronagan Ermeni Lisesi'ni bitirdikten iki sene sonra Mimar Sinan Üniversitesi'nde şan, solfej ve piyano dersleri aldı. Çeşitli yerlerde de piyano ve armoni dersleri gördükten sonra da 1997 yılında profesyonel müzik kariyerine başladı. İlk albümü Sakin Olmam Lazım ile iyi bir çıkış yapan Hayko ikinci albümü Tanışma Bitti ile de hayran kitlesini arttırdı. 3. albümü Sandık ile daha geniş alanlara yayıldı.
İlk albümü olan "Sakin Olmam Lazım"'ı albümleri arasında saymayan Hayko Cepkin, demo olarak nitelendirdiği albümünün konusunu kendi ile alakalı olarak açıklıyor. İkinci albümü Tanışma Bitti daha profesyonel bir yapıya sahip. Hayko Cepkin Tanışma Bitti'nin konusunu "korku" olarak belirledi ve insanların korkuları ile yüzleşmeleri gerektiğini işledi. Üçüncü albümü Sandık'ın konusu ise "ölüm," yani kaçınılmaz gerçek. Hayko Cepkin'in son albümü ise 'Aşk' konulu 13 Kasım 2012 çıkışlı "Aşkın Izdırabını..." albümüdür.
Pentegram'ı kısaca tanıyalım :
Pentagram, Yunancada beş çizgili anlamına gelen pentagrammon kelimesinden türemiştir. Birleşik beş köşeli yıldız demektir. Normal beş köşeli yıldızlardan farklı olarak çizgileri içeriden birleşikdir.
Pentagram genellikle Hristiyanlar tarafından satanizmle özdeştirilmiş olsa da iyi ya da kötü ile ilişkili kabul edilmez. Evrensel olarak birlik ve sonsuzluk anlamına gelir. Yukarı işaret vaziyette ise ruh toprağın üzerinde cosmos içerisinde "manevi dünyayı" işaret eder, diğer kaynaklarda ise, Beş Element, ayrıca Feng Şui Ruh (Akasha-Ether), Ateş, Hava, Su ve Topraktır. Ateş İradeyi, Hava Zekayı, Su Duyguları, Toprak ta madde alemini sembolize eder. Ayrıca Cadılar tarafından oldukça kutsal olan bu sembol 5 elementin birleşimini ve uyumunu göstermektedir.
Feminen bir semboldür, Venüs Gezegeni'yle ve Venüs Tanrıçasıyla ilişkili görülmüştür. Davut'un 6 Köşeli Yıldızıyla çokça karıştırılabilmektedir. Birçok toplumca şans getirdiğine inanılır.
Şebnem Ferah' ı kısaca tanıyalım :
Şebnem Ferah'ın müzik hayatı daha sonra okul orkestraları ve küçük topluluklarla devam etmiştir. Lise yıllarında "Pegasus" adlı grubuyla beraber çalışan ama kafasında bir kız grubu hayali olan Ferah, 80'lerin ortasında Bursa'da açılan bir stüdyo sayesinde Sedat Yıldırım Sarıca ile tanışmış ve bu hayalini 1988 yılında kurduğu "Volvox" grubuyla gerçekleştirmiştir. Müzik ile daha yoğun ilgilenebilmek için ODTÜ Ekonomi Bölümü'nü 2. sınıftan terk etmiş ve daha sonra İstanbul'a gelince İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne kaydolmuştur.
1994 yılında Volvox grubunun dağılması sonucu Şebnem Ferah bireysel çalışmalarına başlamıştır. Onno Tunç ve Sezen Aksu'nun karşılaşmasıyla müzik yaşamında yeni bir sayfa açılmıştır. 3 oktavlık bir ses aralığına sahiptir.
Kurban' ı kısaca tanıyalım :
Kurban 1995 yılında Outside adı ile kuruldu. Bu isim altında İngilizce şarkılar çaldılar. 1997 yılında grubun ismini Kurban olarak değiştirdiler ve aynı yıl, 1997 yılında katılıp başarı kazanamadıkları Roxy Müzik Yarışması'na katılarak 3.oldular. 1999 yılının Ocak ayında ilk albümleri olan Kurban'ı piyasaya sürdüler. 1999 yılında Metallica'nın Ali Sami Yen Stadı'nda verdikleri konserde alt grup olarak konser verdiler. Ardından gitaristleri Umut Gökçen'in Amerika'ya yerleşmesi ile Özgür Kankaynar ile yola devam kararı aldılar.2004’de Sert ve 2005’de İnsanlar albümleri ile müzik hayatlarına kaldıkları yerden devam ettiler. Rockİstanbul 2005'te Megadeth'in alt grubu olarak konser verdiler. Grup Haziran 2005 tarihinde dağıldığını açıkladı. Deniz Yılmaz Panik isimli gruba, davulcu Burak GürpınarAthena'ya, grubun basçısı Kerem Tüzün Demir Demirkan'la, gitaristleri Özgür Kankaynar ise Fransa’da So Loud ve birçok grupla sahne almaya başladı. Grubun bir akustik albüm projesi vardı, fakat dağılmaları sonucu bunu gerçekleştiremediler.
Ogün Sanlısoy' u kısaca tanıyalım : 
Ogün Sanlısoy, 1971 yılında Gölcük'te doğdu. Babasının görevi dolayısıyla pek çok farklı bölge ve şehirde geçen ilkokul yıllarından sonra Fenerbahçe Lisesi'nde ortaokul ve liseyi okudu. 1988 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümüne girdi ve mezun oldu.
1989 yılında yakın arkadaşı Kubilay Özvardar ile birlikte hazırladığı akustik dinleti onun ilk sahne deneyimiydi. Bu yıllarda Sugar Mice grubuyla çalışmaya başladı ve ilk demo kaydını gerçekleştirdi. Daha sonra çeşitli amatör gruplarda solist olarak çalıştı.
1992 yılında Pentagram'a katıldı ve aynı yıl çıkan Trail Blazer albümünde vokaliyle yeraldı. Türkiye'de ve yurtdışında Pentagram'la pek çok konser gerçekleştirdi. 1993 ve 1994 yıllarında Hıbır ve Rock dergilerinin okuyucuları tarafından Yılın En İyi Erkek Rock Şarkıcısı Solisti seçildi.
Evet yukarıda belirttiğim sanatçıları tanıma kısmını biraz araştırıp alıntı yaptım fakat tam ve güncel bilgi vermem için bu gerekliydi. Okuyan ve dinleyenler bu insanları yanlış tanımamalı ve hepsi de bu işe gönül vermiş ' Türkiye ' için birşeyler üretmiş kişilerdir. Lütfen ön yargılı olmayalım ve yaptıkları işe saygı duyalım.

0 yorum:

Yorumlarınız için teşekkürler...